Relatietherapie

Concepten voor relatietherapie

Een huwelijk in de loop van de tijd gezond en gelukkig houden, kost werk en is soms best een moeilijke taak

Het is geweldig als een stel in een moeilijke relatie hun verschillen kan herkennen en gezamenlijk kan oplossen. Dit proces is echter zelden eenvoudig. Zodra de problemen chronisch beginnen te worden, voelt elke partner zich verraden door de ander en voelt een compromis onveilig. In dergelijke gevallen kan de veilige en beschermde haven die een huwelijks- of relatietherapeut biedt het verschil maken tussen een mislukt huwelijk en een huwelijk dat zichzelf herstelt.

Relatietherapie

Relatietherapie is waarschijnlijk het beste wat mensen in een moeilijk huwelijk kunnen doen om hun huwelijk te helpen genezen. Een bekwame huwelijkstherapeut biedt ondersteuning en interventie die wantrouwende losgekoppelde partners kunnen helpen hun moeilijkheden veilig aan te pakken en het proces van probleemoplossing en genezing te beginnen:

Veiligheid

In de eerste plaats werken therapeuten aan het creëren van een betrouwbare en veilige omgeving die de woede, frustratie en minachting van koppels kan bedwingen en beheersen. Therapeuten blijven neutraal en kiezen geen partij. Ze handhaven vertrouwelijkheid en privacy. Ze beperken boze en hysterische emotionele uitingen. Ze bevorderen het rustig oplossen van problemen. Over het algemeen bieden ze een ruimte waarin het voor paren mogelijk wordt om uit de verdediging te stappen en op een productieve en rationele manier aan problemen te werken.


Normalisatie en realiteitscheck

Ervaren therapeuten hebben “alles al eerder gezien” en zijn in staat stellen te helpen begrijpen wanneer hun verlangens en verwachtingen (van elkaar en/of van zichzelf), indiscreties en reacties normaal zijn en wanneer ze ongebruikelijk, ongepast of zelfs beledigend zijn. Dergelijke feedback van een relatief objectieve derde partij kan een noodzakelijk referentiepunt vormen waarnaar partners tijdens hun onderhandelingen kunnen verwijzen.


Verkeerscontrole

Conflicterende paren worden vaak gemakkelijk defensief en hebben moeite om naar elkaar te luisteren. Therapeuten fungeren als verkeersagenten om ervoor te zorgen dat partners om beurten met elkaar praten en luisteren, niemand wordt afgesloten of niet in de gelegenheid gesteld om te praten waardoor iedereen een betere kans heeft om zich gehoord te voelen dan anders mogelijk zou zijn.


Leren van vaardigheden

Therapeuten onderwijzen probleemoplossende vaardigheden die koppels kunnen helpen hulpmiddelen te verwerven waarmee ze hun conflicten beter kunnen aanpakken en beheersen. Communicatieve vaardigheden helpen paren om te weten hoe ze beter met elkaar kunnen praten en luisteren. Rustgevende vaardigheden helpen partners beter te herkennen wanneer ze defensief worden en hoe ze zichzelf kunnen kalmeren zodat een rationele dialoog mogelijk blijft.


Interpretatie

Voor zover het probleem lijkt te worden veroorzaakt doordat partners elkaar niet begrijpen, zullen therapeuten hard werken om de communicatie te bevorderen. Ze onderwijzen luistervaardigheden, bevorderen het delen van gevoelens en verlangens die misschien moeilijk te uiten zijn en moedigen partners aan om te herhalen wat hun partners hebben gezegd om hun begrip te tonen. Indien nodig zullen ze de betekenissen van de partner interpreteren om het begrip van elke partner voor de ander beter te bevorderen. Therapeuten kunnen ook wijzen op relatiepatronen waarvan de partners zich misschien niet bewust waren (bijvoorbeeld als de ene partner de ander probeert te behandelen als een kind of als een ouder), die hun vermogen om zich als volwassen partner te verhouden, zou kunnen belemmeren.

Huwelijkstherapie vindt over het algemeen plaats in het kantoor van een therapeut en wordt eenmaal per week aangeboden, waarbij elke sessie tussen de 60 en 90 minuten duurt.

Het aantal therapiesessies hangt af van de ernst van de gepresenteerde problemen en (helaas) het vermogen van het paar om voor diensten te betalen. Hoewel sommige therapeuten zullen suggereren dat er in één of twee sessies significante veranderingen kunnen worden aangebracht, is de kans groter dat er tussen de 8 en 12 sessies nodig zijn voordat er daadwerkelijk een significante en blijvende verandering kan optreden. Aan de andere kant van het spectrum zullen therapieën die meer dan een jaar of zo aanhouden zonder resultaten op te leveren, waarschijnlijk geen resultaten opleveren. In dergelijke gevallen kunnen koppels met problemen overwegen om met een andere therapeut met een andere benadering samen te werken, of om de levensvatbaarheid van hun huwelijk te heroverwegen.

Tijdens sessies van huwelijkstherapie helpen therapeuten paren om hun moeilijkheden te verwerken, waaronder vervreemding en verlies van liefdevolle gevoelens, communicatieproblemen, affaires, niet-overeenkomende verwachtingen en concurrentiestrijd om te bepalen wiens visie en doelen zullen domineren. Paren die de meeste kans op herstel hebben, zijn degenen die allebei gemotiveerd zijn om hun huwelijk levend te houden. Echtparen die met een of meer partners in relatietherapie komen die ambivalent zijn over het al dan niet trouw blijven aan het huwelijk, wier problemen ernstiger zijn of worden gekenmerkt door meer terugtrekking, of die niet bereid of niet in staat zijn om compromissen te sluiten, hebben minder kans om succesvol te werken.

Paren die in therapie komen met een van de partners die al emotioneel losgekoppeld is van de ander, kunnen niet meer worden geholpen.